Fullt hus, ikke en ledig stol, da stamhusbesitter Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg holdt det første av høstens to bedriftshistoriske foredrag i underlåven på Nøtterøy bygdetun, Fagertun. Han trakk de historiske linjer helt tilbake til grevskapstiden, og fortalte om den gang Ulrik Fredrik Gyldenløve i 1683 solgte grevskapet og godset med Griffenfeldtgården til den tyske baron Gustav Wilhelm von Wedel for 77 000 riksdaler. Da inngikk også en gjeld på 10 000 riksdaler.
Jarlsberg opphørte å være grevskap da den siste dansk-norske greve, Peder Anker Wedel Jarlsberg, døde i 1893 og tittelen greve gikk ut av bruk.
Foredragsholderen stoppet opp ved flere av slektens store profiler. Han viste utviklingen av den staselige hovedbygningen i flere byggetrinn, fremhevet betydningen av husmenn og leilendinger som utførte pliktarbeid i henhold til kontrakter som kunne være ganske infløkte og berømmet arbeidet til sin farfar. Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg var den første eier med jordbruksutdanning.
Jarlsberg hovedgård forvalter i dag 8 500 mål, hvorav «under plog» 3 550 eget areal og 270 med leie- og driftsavtaler. Gården har 2000 mål produksjonsskog, 200 mål beiter, 350 mål gårdstun med park og parkskog, 165 festetomter, 30 leieavtaler knyttet til bygninger og 10 øyer i skjærgården.
Det var et spennende og humørfylt foredrag som omfattet historie, utfordringene og mulighetene med å forvalte store, bynære arealer med naturreservater og landskapsvernområde, og ikke minst moderne landbruk med datastyrte maskiner.
Onsdag 26. oktober blir det nytt bedriftshistorisk foredrag, når Trygve Egenes kommer for å fortelle historien til en av Tønsbergs eldste eksisterende bedrifter. H. Henriksen Mek. Verksted A/S ble grunnlagt av smeden Henrik Henriksen i 1856. Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg står som arrangør av de bedriftshistoriske foredragene på Nøtterøy bygdetun, Fagertun.
Legg inn en kommentar