Stor interesse og denne gang med Geir Vinghøg på første rad, da Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg onsdag 2. mars arrangerte det 6. i rekken av bedriftshistoriske foredrag i underlåven på Nøtterøy bygdetun, Fagertun.
-Et industrieventyr, framholdt foredragsholderen Trygve Egenes, som fortalte historien til Vinghøgs mek. Verksted tilbake til 1950. Trygve Egenes var ansatt ved Vinghøg fra 1991 og adm. direktør 2002-2010.
Grunnleggeren av bedriften, våpensmeden Hans Vinghøg opprinnelig fra Helgeland, var som oppsynsmann ved Ytre Oslofjord Befastninger stasjonert på Østre Boløren. Under krigen hadde han som dobbeltagent for Mil.Org. også tjenestegjort i Arbeidstjenesten, mange mistenkte ham derfor å være nazist. I 1950 startet Hans Vinghøg verkstedet i en enkel bod bakom huset i Nesskogen.
Med ingeniørutdanning fra Horten tekniske skole overtok sønnen Geir Vinghøg i 1966. Helt fra starten var Forsvaret en viktig kunde. Geir Vinghøg forvaltet denne arven godt. Etter hvert ble hele produksjonen forsvarsleveranser. På slutten av 1970-tallet begynte selskapet å utvikle egne produkter i tett samarbeid med Forsvaret.
Geir Vinghøg bygget allianser. I mange år hadde Vinghøg-bedriften nært samarbeid med The Norwegian Solution. Selskapene hadde gjensidig nytte av hverandre. Løsningene fra 80-tallet er fortsatt i bruk. Med egenutviklet, unik rekyldemping ble det laget lavetter og «softmunter».
Basert på kompetanse knyttet til rekyldrevne våpen, ble Vinghøg av Forsvaret utfordret til å lage en våpenstasjon, «remote weapon station», hvor skytteren kunne sitte under panser og ikke på taket på ulike kjøretøyer. Ved Vinghøg var man gode på mekanikk, men bedriften fikk utfordringer i en brytningstid med overgang fra analoge til digitale løsninger. Kongsberg Protech ble partner og skulle bli svært viktig for prosjektet med en kjempekontrakt i USA. Avtalen var så stor at Kongsberg kjøpte ut Vinghøg, som fortsatte å være en sentral leverandør med stort potensial.
Vinghøg bygde ut i Lindholmveien, hvor det på det meste arbeidet 150 personer, og etablerte i tillegg en fabrikkmed 50 ansatte i Maine, USA. Omsetningen nærmet seg en halv milliard!
Geir Vinghøg ønsket etter hvert å trekke seg tilbake, og solgte i 2001 en betydelig del av aksjene til ansatte som allerede var sentrale i den daglige driften. Senere ble selskapet kjøpt opp av Simrad Optronics, men tyngdepunktet forble på Nøtterøy. I 2005 ble Simrad Optronics kjøpt 100 prosent av tyske Rheinmetal.
Trygve Egenes avsluttet sitt foredrag med å vise en skisse for hvordan man ser for seg å utvikle industriområdet i det som nå heter Steinklossveien til nytt boligområde med 50 leiligheter.
Legg inn en kommentar