Året som gikk – 2019

posted in: Referat | 0

NØTTERØY HISTORIELAG

Styret.

Styreleder Sven Erik Tholander (ny), nestleder Stein Engh, kasserer Jon Pande, sekretær Dag Mikkelsen, styremedlem Lise Sandereid, styremedlem Vigdis Kittang Ramstad, styremedlem Eva Bellsund, styremedlem Einar M. Hay-Hansson, varamedlem Laila Synnøve Olsen. Utenfor styret: Regnskapsfører Trine Langemyr, leder for Stiftelsen Fagertun Tor Carlstedt.

Øvrige spesialoppgaver:

Leder samlingsutvalget: Jon Pande, leder av brukerutvalg og arrangementsansvarlig: Vigdis Kittang Ramstad, programansvarlig medlemsmøter: Lise Sandereid, IT/nettside/ facebook og databaserte arbeidsverktøy: Einar M. Hay-Hansson og Tor Gervin, søknader om økonomisk støtte/tilskudd: Stein Engh.

Njotarøy.

Redaktør Signar Idland, redaksjonsmedlemmer Kari Tatjana Joukoff, Per Fredrik Velde, Svein Lundby og Tom Brodin. Årsskriftets faste abonnenter har reservert 634 eksemplarer. Opplaget i 2019 er 2.100 eksemplarer.

Medlemstall.

NH har 864 medlemmer.

ARRANGEMENTER

14 februar: Årsmøte.

Borgheims menighetssenter. 50 fremmøtte. Årsmelding, regnskap og valgkomiteens innstilling ble godkjent uten anmerkninger.
Ny valgkomite: Svein Øksenholt, Tone Meier og Laila Fossum.
Revisor: Morgan Johnsen.
Tilfredsstillende økonomi og stor og økende aktivitet på Fagertun har preget året. På våre hjemmesider kan dere lese om alle aktivitetene og planer som historielaget har.
Historielaget er i år 40 år. I den anledning ble det servert bløtkake på årsmøtet. Flere aktiviteter i anledning jubileet vil bli gjennomført i løpet av året.
Historielaget fikk 2 nye æresmedlemmer på årsmøtet, noe som er en stor begivenhet. Historielaget har tidligere bare utnevnt 5 æresmedlemmer på de 40 årene som er gått. Våre nye æresmedlemmer er Bente Dyrhaug og Trine Langemyr, som har hatt mange sentrale og ulike roller fra midten av åttitallet og fram til i dag.
Etter årsmøtet holdt Tor Gervin et foredrag under tittelen: «Lars Larsens ulykkelige historie – rettergang og straff, tukthus og slaveri». Basert på resultatet av sin slektsforskning hadde han kommet over denne mannen i sin familie. Dette gav han en anledning til å fortelle om strafferettspleien i Norge i første halvdel av 1800-tallet, som var ganske umenneskelig sett med dagens øyne. Bagateller ble straffet med tukthusopphold i flere år. Litt mer alvorlige forhold kunne bli straffet med slaveri for resten av livet.

13 mars: Tidligere redaktør og journalist Einar Aaraas kåserte over temaet: «Glimt fra Nøtterøy og verden for100 år siden».

70 fremmøtte. Mot en bakgrunn av krig og vanskelige tider mange steder i verden gav Einar Aaraas en beskrivelse av et relativt velberget Nøtterøysamfunn med store inntekter fra skipsfarten og hvalfangsten. Oslopressen omtalte gjerne kommunen som «det rike Nøtterøy» og «det lykkelige Nøtterøy». Det kommunale budsjettet var bærekraftig og skatten var lav.
I 1919 kom det en ny rettskrivning i Norge og i samband med den måtte herredsstyret meget motvillig forandre navnet Nøterø til Nøtterøy.

10 april: Eva Mjøen Brantenberg holdt foredrag med utgangspunkt i sin bok «Før himmelen kaller deg hjem» om livet på Tjøme på slutten av 1700-tallet.

75 fremmøtte. Hun innledet med å fortelle om sin bakgrunn om hvordan og hvorfor Tjøme ble hennes sommerparadis. Med et humoristisk glimt i øyet fortalte hun at hennes bestefar, som var apoteker i Kristiania i forbudstiden på 20-tallet, kjøpte gård på Tjøme delvis basert på fortjenesten en apoteker fikk for alkoholsalg til «medisinsk» bruk på den tiden.
Deretter fortalte hun om sin roman og hovedfigur Maria Håkonsdatter, tjenestejente som kom fra Stokke.

11 mai: Vårtur til Torød/Årøysundområdet.

En guidet tur med Torødpatriot Hans Marius Råstad i spissen gjorde turenmeget engasjerende for hele 120 deltagere. Dette viser at kortreiste turer engasjerer våre medlemmer.

20 mai: Dugnad på Søndre Hella.

I samarbeid med Nøtterøy Rotary og kommunen var det våropprydning rundt gravfeltet. Cirka 20 fremmøtte, flest fra Rotary. En god jobb ble gjort, som vanlig i samarbeid med Arild Føleide. Adgang til Fandens spillebord ble prioritert. Terje Fr. Gulbrandsen foretok en guidet omvisning av området.

26 august: Åpen dag på Fagertun.

Denne dagen har etter hvert blitt en tradisjon og ble i år igjen meget vellykket med rekordoppslutning, rekordomsetning og et godt driftsresultat. Mysensamlingen og «Den gamle bank» ble offisielt åpnet denne dagen. Våre lokale bønder, Bjertnæs og Fosaas stilte som vanlig med gratis grønnsaker for salg til inntekt for Historielaget. Dagen ble avsluttet med gratis bløtkake for å markere vårt 40-årsjubileum.

16 september: Dugnad i Søndre Hella.

Cirka 25 personer, flest fra Nøtterøy Rotary, gjennomførte høstdugnaden på Hella. Området fremstår som meget velholdt etter disse dugnadene og folk som går forbi er full av lovord for dette tiltaket. Også denne gang stilte Terje Fr. Gulbrandsen opp og fortalte om Hellafeltet.

18 september: Terje Fr. Gulbrandsen: Historielagets utvikling gjennom 40 år.

50 fremmøtte. Vårt æresmedlem Terje Fr. Gulbrandsen fortalte oss litt av historien til laget. Foredragsholderen har vært aktiv i Historielaget siden 80-tallet i ulike posisjoner. Etablering av laget hadde sitt utspring i kulturstyret i Nøtterøy kommune ved Kjartan Dale, rektor ved Torød skole i 1978, og allerede vinteren 1979 ble Historielaget stiftet og er i dag et av de største i sitt slag med nesten 1.000 medlemmer. Laget har vært gjennom en rivende utvikling fra en forsiktig start med medlemsmøter og utflukter. Flaggskipet i dag er vakre Fagertun, Nøtterøys bygdetun og tusenårssted. Der er det meget stor aktivitet året rundt. Det lokalhistoriske tidsskriftet Njotarøy er det andre viktige beinet i Historielagets aktiviteter. Laget driver også mange andre aktiviteter. Det anbefales å gå inn på våre hjemmesider eller facebooksider for å bli bedre kjent med laget.

23 oktober Rita Bellsund Gjørven: Frøken Backer, Teie skole, Positiv og stimulerende pedagogikk 1951-53.

Foredraget er ikke avviklet når dette skrives.

13 november: George Bratli: Scottish Norwegian Connection. Norske hvalfangere i militær tjeneste i Skottland under siste krig.

Foredraget er ikke avviklet når dette skrives.

6 og 7. desember – Jul på den gamle gården Fagertun.

Husflidslaget vil som i fjor, i samarbeid med Historielaget, arrangere «Jul på gården». 2 skoler inviteres for å oppleve hvordan jul kunne feires i gamle dager. Dagen etter blir Fagertun åpnet for publikum med tilsvarende aktiviteter.

Andre aktiviteter.

Aktiviteten på Fagertun og i Historielaget har også i år vært meget høy og er stadig økende.

Samarbeid med Teigar ungdomsskole, valgfag Kulturarv.

Det er inngått avtale med Teigar ungdomsskole om bidrag til gjennomføringen av nyopprettet valgfag «Kulturarv» for 21 elever. Gravfeltet Hella vartema og arena forførste innslag den 12. september, med omvisning og foredrag av Terje Fr. Gulbrandsen. Det er avtalt kurs i november som del av opp103 legget. 10. oktober møter valgfaggruppa Historielaget for innspill til videre ivaretagelse og promotering av Hella, samt presisering av temaer for samarbeidet videre.

Kulturuka 2019.

Åpning av kulturuka, som kommunen står for, ble arrangert på Fagertun lørdag 12. oktober.

Samarbeidsprosjekt med biblioteket.

En familieforestilling, «Vikingesmeden», ble vist 19. oktober på Fagertun. Etterpå var det omvisning i smia og Fagertun forøvrig. Målgruppa var barn, unge og familier.

Håndverksaktiviteter.

Historielaget ønsker å fremme interessen for gamle håndverkstradisjoner. Det er etablert en egen smigruppe, med fokus på å engasjere barn og unge. Det arrangeres smikvelder for barn og unge hver uke. Her får de smi vikingsmykker, pyntegjenstander og praktiske gjenstander. Skoleklasser har vært med på smidager, samt at flere skoler har hatt smiaktiviteter for mindre grupper. På «Åpen dag» er smiing en populær aktivitet.
I bryggerhuset er det aktivitet og bakst i den gamle steinovnen.
Ei treskjærergruppe er nylig etablert.

Vindfløyen på Ramberg.

Historielaget har engasjert seg i bevaring av Svend Foyns vindfløy på Valhalla. Arbeidet er fremdeles i gang og vi håper på å få gjennomført vedlikehold og tilgjengelighet i løpet av neste år.

Sosiale medier.

Historielagets nettsted, www.notteroyhistorielag.no, er særdeles aktivt. Her finner man Historielagets program, organisasjon og artikler. Sidene har en søkefunksjon slik at man kan finne aktuelle artikler fra gamle Njotarøy-utgaver.

Facebooksiden til Historielaget har over 1.000 følgere. Siden oppdateres fortløpende og formidler artikler, bilder og annet.

Nyere prosjekter:

Sverre Mysens sportssamling er etablert i 2. etasje i Bryggerhuset og «Den gamle bank» er etablert i 1. etasje. Begge utstillingene ble åpnet under årets «Åpen dag». I hovedhuset har vi fått etablert flere rom i historisk, tidsriktig stil og møblering.

Videre utnyttelse og utvikling av Fagertun som Nøtterøys bygdetun står høyt på prioriteringslisten. Se mer om dette i beskrivelsen av Stiftelsen.

Førøvrig vil vi takke Stiftelsen og våre «samboere» Nøtterøy Husflidslag og Øyene knivlag for et godt og stimulerende samarbeid.

STIFTELSEN FAGERTUN OG NØTTERØY BYGDETUN

Styret:

Styremedlemmer oppnevnt av Nøtterøy historielag: Tor Carlstedt (leder), Harald Bakke og Sven Erik Tholander. Vara: Anne M. Lillelien Porter, Tor Gervin og Olav Tufte Larssen.

Dugnadsgjengen

Består av i alt 18 pensjonister, hvorav 5 kvinner. Generelt vedlikehold er utført på bygningene, parken har krevd sitt stell og hovedhuset har blitt beriket med flere tidsriktige gjenstander. Det er opparbeidet en kjøkkenhage som vanlig var i tidligere tider. Styrerom i hovedhuset er flyttet til loftetasjen i Torødhuset. Nytt av året er at gammelt styrerom er omgjort til bibliotek/røkerom hvor tablåer av Halfdan Petterøe og rederiet Wilh. Wilhelmsen er under oppbygging. Bruksendring av loftet over bryggerhuset ble godkjent og er innredet til Sverre Mysens sportssamling.

Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg har innredet det gamle dugnadsrommet i bryggerhuset med en bankekspedisjon anno 1900. Husflidslaget har lenge ønsket seg mer plass på låven. I den anledning er det innkjøpt en rundbuehall som er montert/oppført som midlertidig lager. Arbeidene med å innrede tilleggsarealer for husflidslaget er igangsatt og forventes ferdigstilt i mars 2020.

Byggesøknad for oppføring av ny smie er sendt og håpet er at godkjenning foreligger før årsskiftet, slik at gjenoppføringen av det gamle huset fra Gåsøkalven kan igangsettes.

Besøk og tilrettelegging

Vi setter pris på at skoleklasser og barnehager benytter parkanlegget, og da gjerne i kombinasjon med et besøk i skolestua. Styret og dugnadsgjengen har lagt til rette for avviklingen av de store samlingene. Nevnes må «Jul på den gamle gården» som arrangeres over 2 dager, «Påskekos» for familier og barn og ikke minst den årlige «Åpen dag» som også i år trakk stort publikum. Nytt av året var at Færder kommune hadde lagt åpningen av «Kulturuka» til Fagertun. Fra en scene på tunet ble flere priser utdelt og i hovedhuset var det dekket til fest for prisvinnerne. Husflidslaget har gjennom sommeren hatt lørdagskafé i bryggerhuset med muligheter for omvisning

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.