Lokal bedriftshistorie skal hentes fram og fortelles på Nøtterøy bygdetun, Fagertun. I mars og april vil Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg arrangere tre kvelder med foredrag; åpne møter for alle som vil komme og høre. Først blir det historien om Kaldnes Mekaniske Verksted, deretter Nøtterø-banken og Tønsberg Reperbane.
– Dette gleder vi oss til! Vi har sikret oss foredragsholdere med førstehånds kjennskap til disse tre virksomhetene, som alle har hatt stor betydning for veldig mange mennesker gjennom både 100 og 200 år, sier Sven Erik Tholander, leder i Nøtterøy Historielag.
Han forventer stor interesse for bedriftsseminarene i underlåven på bygdetunet. Skulle det komme flere enn plassen tillater, har han et opplegg på lur.
– Da serverer vi en kopp kaffe og inviterer til omvisning på bygdetunet, og så kjører vi kveldens foredrag en gang til. Her blir det ingen påmelding, det er bare å komme, framholder Tholander.
I første omgang er det planlagt en bedriftshistorisk seminarrekke over tre kvelder, men det kan bli flere til høsten. Hvert foredrag starter kl 1830, og forventes å vare en times tid. Det blir presentasjoner med massevis av bilder og flere filminnslag.
Onsdag 2. mars inviteres det til «Kaldnes – livsnerven i Tønsberg-distriktet». Kaldnes Mek. Verksted var den største og viktigste arbeidsplassen i vårt område i nesten 100 år. Skipsverftet, som i årenes løp leverte mer enn 200 skip og båter, skapte et livsgrunnlag for tusenvis av familier. Den prisbelønte lokale journalisten Erik Jacobsen har laget både film og praktbok om Kaldnes-historien. Med et vell av bilder, filmklipp og intervju-biter byr han på en opplevelsesrik time.
Onsdag 30. mars vil leder av Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg, Bjørn R. Engaas, holde foredraget «Nøtterø-banken – bygdas egen bank i mer enn 160 år». Nøterø Sogns Sparebank, som var bankens første navn, ble etablert i 1857 etter initiativ fra stortingspresident Georg Prahl Harbitz. Banken har spilt en sentral rolle for både folk og næringsliv i distriktet hele tiden siden. Nøtterø-banken har vært et begrep i generasjoner. Selv om navnet Nøtterø Sparebank nå er borte, lever sparebankideen videre. Historien ivaretas av Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg.
Onsdag 27. april blir det «Tau i lange baner», når Olav Bjørnli henter fram historien til Tønsberg Reperbane. Med en 200 år lang historie var dette Tønsbergs eldste bedrift, da den ble lagt ned i 2017. Olav Bjørnli tar for seg etableringen av det som opprinnelig het Teie Reperbane, der Mathias Føyn hadde en sentral rolle. I dette foredraget får vi høre om ulike tidsepoker med nye eiere og skiftende konjunkturer, ulykker og branner, perioder med god inntjening og årsakene til at bedriften måtte innstille. Foredragsholderens morfar, Olaf Backe, eide og drev Reperbanen sammen med Anton Schrøder fra 1930 til 1963.
Legg inn en kommentar