Enda en gang var det stort oppmøte og fullt hus i underlåven på Nøtterøy bygdetun, Fagertun, da Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg i kveld inviterte til åpent hus med bedriftshistorisk foredrag. Som lokalbankens siste sjef og nå leder i Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg, var Bjørn Engaas rett mann for å fortelle! Med begeistring og ikke så lite humor tilkjennega han Nøtterø-bankens historie.
– Etableringen av sparebanker i Norge startet for 200 år siden med Christiania Sparebank. Det markerte den virkelige overgangen fra naturalhusholdning til pengehusholdning. Sparebankene hadde et sosialpolitisk utgangspunkt – de skulle, som betegnelsen sier, stimulere sparetanken og en forsiktig livsførsel. De skulle være en slags sykeforsikring, pensjonsforberedelse, gi et arvemessig grunnlag, men også passe på at almuens penger ikke ble brukt på en «…unyttig eller for dem fordærvelig Maade.», sa Bjørn Engaas.
Foredragsholderen fortalte at Nøterø Sogns Sparebank utviklet seg sakte, men sikkert de kommende år under ledelse av en felles direksjon. Først i 1923 fikk banken sin første administrerende direktør, og i hele perioden frem til fusjonen med SpareBank 1 BV i 2017 har det bare vært 5 adm.dir. eller banksjefer.
Banken har hele tiden spilt en viktig rolle som boligbank i distriktet, etter hvert også mer og mer som en viktig bank for det lokale næringslivet.
I 1998 ble banken med i SpareBank 1 Alliansen. I 2007 – ved 150-årsjubileet – ble banken notert på Oslo Børs som følge av en emisjon for å få mer kapital inn til videre utvikling. De siste vel 20 år har banken hatt en sterk vekst.
Sparebanknæringen har gått fra 633 banker på sitt meste til 90 banker i dag. Det illustrerer behovet for større enheter både for å få ned kostnader, men også for å kunne spille en anda viktigere rolle for økonomiskutvikling over hele landet. I 2017 fusjonerte Nøtterø Sparebank/SpareBank 1 Nøtterøy-Tønsberg med SpareBank 1 Buskerud-Vestfold og i 2021 med SpareBank 1 Telemark til det som nå heter SpareBank 1 Sørøst-Norge. I dag er Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg en viktig bærer av sparebanktradisjoner og sparebankverdier her i området.
Etter foredraget var det flere som benyttet anledningen til omvisning på bygdetunet, med Tor Carlstedt som guide. Neste bedriftshistoriske foredrag på bygdetunet er 27. april, da Olav Bjørnli holder foredraget «Tau i lange baner», med andre ord historien til Tønsberg Reperbane.
Legg inn en kommentar