Nøtterøy rundt siden 1935
Av Tor Gervin
Det var den gang avisenes sportsreferater i begeistringens øyeblikk nesten kunne bli skjønnlitterære utskeielser. Tønsbergs Blad sparte ikke på konfekten, da kajakkpadlerne søndag 18. august 1935 for første gang hadde kappestrid Nøtterøy rundt.
Siden har det 32 km lange løpet med mer enn 17 000 åretak vært en utfordring for mange padlere. Landets eldste og mest tradisjonsrike langløp i kajakk ble i sommer arrangert for 75. gang. I årene før krigen var det en veldig oppblomstring i kajakksporten. I kjellere, uthus og i sløydtimene på skolen ble det satt sammen byggesett med spanter, som ble trukket med seilduk og malt. Noen modeller hadde både mast og seil. Helt opp til 1960-tallet var disse ofte ganske tunge og brede kajakkene uten ror i vanlig bruk. Gamle bilder hentet fram fra dype gjemmer viser padlere med sixpence, slips og nikkers i selvbygde seildukskajakker med vimpel på fordekket.
Tønsberg Kajakk Klubb ble stiftet 10. januar 1935
Dagen derpå sto følgende å lese i Tønsbergs Blad, under vignetten «Litt av hvert fra sportens verden»:
En del interesserte kajakkentusiaster hadde i går aftes innbudt til møte i Hotel Royal for stiftelse av en kajakklubb i Tønsberg. Det skulle være klubbens oppgave å arbeide for en sund og god utvikling av kajakk sporten særlig med henblikk på bygning av godt båtmateriell, oppøvning av de egenskaper som kreves for en god kajakkroer: Svømmedyktighet, livredning, padlerteknikk etc. Videre skal klubben ha til formål å arbeide for et sundt friluftsliv med fellesturer og teltning og å fremme kameratslig omgang. Klubbens første formann blev for øvrig Joh. Ludv. Pettersen.
De var ikke så mange, de som kom sammen på Hotel Royal, så nær sagt alle sammen fikk plass i styret. Foruten Joh. Ludv. Pettersen som formann, ble det bestående av Frithjof Marthinsen som viseformann, Edv. Henriksen jr. som sekretær, Knut Morgan som kasserer og John Johannesen som styremedlem og formann i sportsutvalget. I dette utvalget ble også valgt inn Øivind Fon og Rolf Aas. Hvis vi i tillegg tar med kajakkveteraner som Arne Larsen og Per M. Pettersen, da har vi de mest aktive som dro klubben i gang.
Til Havna for å imponere jentene
Det var karer som hver for seg hadde drevet en del med turpadling i selvbygde kajakker. Noen hadde brutt ut fra Tønsberg Roklub, hvor det visstnok ikke var samstemmighet om ett og alt. Når man ikke kunne ro, var padling et nærliggende alternativ – selv om det for så vidt var et særsyn å se en kajakk i skjærgården den gang. Med den nye klubben ble det stadig flere.
Ganske vanlig var det at guttene la ut på langtur i helgene, og da gjerne til Røssesund. Der hadde de fast leirplass. På lørdagskvelden padlet de til Havna Hotel, for å imponere jentene med sine spesial strikkede gensere i sort og rødt. Søndag gikk turen til Lilleskagen, hvor padlerne tiltrakk seg oppmerksomheten med eskimo sving og andre ferdigheter. De padlet også til Færder fyr og helt over fjorden til Fredrikstad.
Men selv om turpadlingen sto i fokus, skulle det snart bli konkurranser. Allerede i 1935 møtte en håndfull Tønsberg-padlere opp til det første norgesmesterskapet i Oslo. Der måtte de låne kajakker, som var så ranke at de hadde sin fulle hyre med å holde balansen fram til startstreken. Knapt var de halvveis, før de rutinerte Oslo-padlerne passerte mållinjen.
Oslo Kajakklubb var stiftet i 1931 og Trondhjems Kajakklubb i 1932. Tønsberg-klubben er den tredje eldste av 10 klubber før krigen. Også Bærum Kajakklubb og Haugesund Kajakklubb kom i 1935, og Strand Kajakk-Klubb i 1936. Forbudet mot all organisert idrett under krigen må ta mye av skylda for at Drammen Kajakklubb, Norske Gutters Kajakklubb og enda to klubber som vi ikke kjenner navnet på, gikk ut av tiden.
Første Nøtterøy rundt i kajakk 1935
Søndag 18. august 1935 var det klart for kappestrid rundt Nøtterøy. Tønsbergs Blad klasket til med en reportasje som nærmest skvalpet over av begeistring:
Søndag startet Tønsberg Kajakk Klubbs medlemmer for hurtigst mulig å tilbakelegge strekningen Nøtterø rundt. Det var en liten nordbris i Vestfjorden, så kajakkene hadde nærmest vinger å fly på. Solen skinte, et riktig ønskevær var det. Det manglet ikke på opmuntringer og hyggelige tilrop langsmed fjorden… Det var et skjønt syn å se kajakkene gjennem Vrengen bro og fort gikk det… Strøm og vind helt fra Mågerøflaket merkedes tydelig på padlerne, som alle var trette, men ikke destomindre leverte alle en meget pen innspurt langsmed Ørsnes-landet og gjennom Kanalen til Dampskibsekspedisjonens kontor, hvor endemålet var.
Ni padlere fullførte, åtte i turklassen og én i racerklassen. Løpet ble vunnet av klubbens formann, Johan Ludv. Pettersen, med tiden 3.39.30, fattige 27 sekunder foran junioren Sverre Falkenberg-Andersen. Den ene racer padleren brukte over fire timer, han ble slått av alle turpadlerne!
Stadig nye rekorder
Året etter, i 1936, vant Sverre Vogt, Norske Gutters Kajakklubb på ny rekord: 2.56.58. Nøtterøy rundt ble ikke arrangert i 1937. Tønsberg Kajakk Klubb hadde dette året NM for første gang. Det er sparsomt med opplysninger for 1938. Tønsbergs Blad bekrefter at løpet ble vunnet av en Oslo-kar, uten at det ble satt noen rekord. Det ble det derimot i 1939. Hans M. Gulbrandsen, Drammen Kajakklubb vant med tiden 2.44.38. I 1940 vant Erik Ring Olsen, Tønsberg Kajakk Klubb på 3.15.23, men så ble det et opphold ettersom all organisert idrett ble forbudt under krigen. Knut Østby, Bærum Kajakklubb vant med tiden 3.09.36, da Nøtterøy rundt ble arrangert for sjette gang i 1946.
Gjennom etterkrigsårene kom lokale padlere som Per Chr Johnsen og Rolf Olsen, senere også Jan Johansen, Egil Søby og Arne Bent Fevang og flere med dem til å ligge helt i front i kajakksporten – nasjonalt og internasjonalt – og selvfølgelig med triumfer i Nøtterøy rundt. Rolf Olsen er i en alder av 77 år stadig å se i kajakken, på timelange treningsøkter i Vestfjorden. Jan Johansen har passert 70 og har sin faste runde fra Knarberg rundt Søndre Årøy.
Opp gjennom årene har det vært mye oppmerksomhet og prestisje knyttet til nye rekorder. Egil Søby, Tønsberg Kajakk Klubb noterte 2.32.20 en gang mot slutten av 1960-tallet. Jostein Stige, Molde Kajakklubb vant på tiden 2.28.24 i 1977. Så gikk det noen år før Einar Rasmussen, Flekkefjord Kajakklubb slo denne rekorden med tiden 2.19.55. Ytterligere ca. 20 år tok det før Mathias Hamar, Strand Kajakk-Klubb i 2013 satte gjeldende rekord 2.18.54.
Norges største kajakkstevne
Gjennom mange år var Nøtterøy rundt høstens siste langløp, med ganske beskjeden deltakelse. På 1970-tallet ble løpet lagt til sommerferien. De neste 10 år var Nøtterøy rundt landets desidert største kajakkstevne, som på det meste hadde over 190 deltakere fra sju nasjoner. Alle padlet full distanse 32 km. Tusenvis av tilskuere samlet seg på bryggene i byen og langs løypa rundt Nøtterøy. Oslopressen og NRK Sportsrevyen var på plass og ga fin PR for kajakksporten.
Deltakere i Nøtterøy rundt kan i dag velge mellom to distanser: NR lang 32 km (hovedløpet ut Vestfjorden og rundt Nøtterøy) og NR kort 15 km (gjennom Ekenessundet med vending ved Barneskjær). Man kan stille med alle slags båttyper. Her er flattvannspadlere og havpadlere i skjønn forening.
I dag er 110 klubber med omkring 17 000 medlemmer tilsluttet Norges Padleforbund. I tillegg regner man med at det er minst like mange padlere som ikke er tilsluttet noen klubb.
Jubileumsløpet Nøtterøy rundt 75 år 4. juli 2015 samlet 63 deltakere. Johan W. Brekke fra Strand Kajakk-Klubb vant med tiden 2.26.14.
Noter:
Tønsbergs Blad i arkiv på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek
Tønsberg Kajakk Klubbs bildesamling
Artikkelforfatterens arkiv/notater, bl.a. fra samtale med Øivind Fon og Edv. Henriksen jr.
Takk til Bjørn Axelsson, som har samlet mange gamle kajakkminner fra private gjemmer
Legg inn en kommentar