En familie og en håndverkshistorie

posted in: Forside | 0
Mathilde Marthinsen (t.v) og Anette Marthinsen, to av tre søstre som bærer familietradisjonen videre i femte generasjon. (Foto: Tor Gervin)

Sølvvarefabrikken i Tønsberg, Th. Marthinsen, byr på en ganske unik håndverks- og bedriftshistorie. Her i landet er det nå bare denne igjen med sin spesielle fagkunnskap. Tre Marthinsen-søstre, Mathilde, Anette og Rikke, bærer en familietradisjon videre i femte generasjon.

Det begynte i 1883 da gullsmed Thorvald Marthinsen (1855-1933) kom fra Østfold og etablerte butikk og verksted i Nørregården i Storgaten. Verkstedet lå i bakgården og hadde kapasitet utover eget butikksalg. Th. Marthinsen distribuerte varer ut av byen med hest og vogn. Den første fabrikkbygningen ble oppført i 107 på Waldemars løkke.

Balansen mellom det viktige håndverket og bevaring av det særegne ved håndverket var ikke uproblematisk.

– Der må arbeide til skal det gå, sa Thorvald Marthinsen, som designet og formet et livsgrunnlag som skulle vise seg å vare i generasjoner. Virksomheten markerte seg raskt som en kvalitetsleverandør.

Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk er i dag med 27 ansatte en ledende skandinavisk leverandør. «Sølvvaren» i Tønsberg løftes fram med kvalitetsprodukter laget med lidenskap og kjærlighet for kulturarv  – og av samme familie gjennom 141 år og fortsatt på Waldemars løkke.

Det var med oppriktig stolthet og entusiasme Mathilde og Anette Marthinsen fortalte historien og presenterte bedriften, med opp- og nedturer, da de onsdag 27. november var invitert til å holde foredrag i den populære bedriftshistorieserien som Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg arrangerer i underlåven på bygdetunet Fagertun.

Foredraget om «Sølvvaren» trakk fullt hus, det var stinn brakke med folk som fikk høre om OL-medaljer i 1952 og 1994, kongepokaler, ordførerkjeder, tradisjonsrike sølvbestikk og en liten kaffeskje som skal gjennom 24 arbeidsprosesser med 10 gode håndverkere.

Mathilde og Anette Marthinsen skrøt av arbeidsstokken. Å få tak i gode fagfolk er en utfordring. Enkelte arbeidsprosesser krever opptil fem års intern opplæring.

Foredragsholderne framholdt sølvets fortreffelighet som antibakterielt og et metall som ikke avgir smak.

– Sølvbestikk må gjerne settes i oppvaskmaskin, men da bør det brukes pulver og ikke tabletter, poengterte de.

Th. Marthinsen driver i dag ikke bare med sølv. Bedriften har gjesteproduksjon, spesialleveranser og reparasjoner både for private kunder, offentlig virksomhet og annen industri.

Stinn brakke på foredrag om «Sølvvaren» i underlåven på Fagertun.

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.