
Da de tyske fartøyene med krysseren Blücher i spissen nærmet seg Oslofjorden, lå tåka tett. De mørklagte båtene registrerte at både Torbjørnskjær og Færder fyr lyste. Men klokken 2230 gikk det en melding over norsk radio at alle kystfyr fra svenskegrensen til Bergen straks skulle slokkes. Dette hørte tyskerne om bord, og de forsto at de ikke kom så overraskende som de hadde håpet.
Minesveiperne som skulle til Bolærne fikk navigasjonsproblemer og ankret opp utenfor Vallø. Da de ikke hadde fått satt i land styrkene som skulle innta fortet, valgte tyskerne å bombe Bolærne på kvelden 9. april. Etter nytt bombeangrep natten mellom 9. og 10. april overga Bolærne fort seg, og tyskerne fikk kontroll. I løpet av disse dramatiske timene i april 1940 fikk besetningen på Fulehuk fyr beskjed om at de ikke kunne være der lenger. Daværende fyrassistent Øvrum Haraldsen tok med seg sin egen og fyrvokterens kone og barn i båten og dro mot Bolærne som ennå ikke var besatt av tyskerne. Da kom to tyske fly i lav høyde og de kunne se bomber bli sluppet over Østre Bolæren. Haraldsen snudde båten og valgte en annen vei. Da dukket en av de norske ubåtene opp. Heldigvis gikk det godt med alle, og etter noen dager var alle tilbake på fyret…
Thorvald M. Haraldsen startet med en situasjonsbeskrivelse fra invasjonen i 1940, da han 85 år etter, onsdag 9. april 2025, var invitert til å holde foredraget «Fulehuk – fyret som fikk nytt liv» i Nøtterøy Historielag. Med over 70 fremmøtte var det knapt en ledig stol denne kvelden på Borgheim menighetssenter!
Fulehuk fyr ble første gang tent 1. oktober 1821. Da ble det ansatt «en simpel Mand med Familie», som skulle ta seg av oppgavene på fyret. På det lille skjæret ytterst i Tønsberg-skjærgården bodde fyrvokteren alene med sin familie. Værforholdene og vanskelig ilandstigning førte til lange perioder der de var helt isolert. Fulehuk fyr ble i 1841 det første i landet med tåkeklokke, og fikk elektrisitet i 1938. Fyret på Fulehuk ble slokket i 1989, da det ble erstattet av Hollenderbåen fyrlykt.
Foreningen Fulehuks Venner har siden 2006 med tusenvis av arbeidstimer og rause tilskudd satt bygningene i stand, bedret adkomsten og skapt et unikt sted for allmennheten med konserter, utstillinger og et mangfold av sosiale sammenkomster. «Fyrvokteren» Thorvald M. Haraldsen var raus med honnør til alle som har bidratt til dette som er blitt en suksesshistorie. Han fortalte om samarbeidet med Mellem Bolærens Venner og Skjærgårdskvinnene, og framholdt Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg og Sparebankstiftelsen DNB som de største blant flere sponsorer. Verdien av alt dugnadsarbeid og økonomiske bidragsytere siden 2006 anslo han til omkring 10 millioner kroner.
-Hva skulle vi gjort uten frivilligheten? Takk ikke bare for foredraget, men også for at du var med på å redde Fulehuk, sa historielagsleder Astrid Gundersen. Etter en runde med spørsmål og kommentarer, var det kaffe, kringle, utlodning og ikke så lite godprat rundt bordene.
Vil du vite mer om Fulehuk fyr, da kan du her på Nøtterøy Historielags nettsider lese Svein Hermansens artikkel i Njotarøy 2020: https://www.notteroyhistorielag.no/tent-1-november-1821-slukket-30-august-1989-men-fulehuk-fikk-nytt-liv/

Legg inn en kommentar