Harbitz-klenodium til Fagertun-banken

posted in: Forside | 0
Tor Carlstedt (t.v.) og kirketjener Johnny A. Aas har klatret bratte trapper opp i kirketårnet. (Foto: Tor Gervin)

Både Riksantikvaren og Færder kirkelige fellesråd har gitt klarsignal for at et klenodium knyttet til sogneprest og stortingspresident Georg Prahl Harbitz nå hentes ned fra klokketårnet på Nøtterøy kirke og deponeres i bankmuseet på Nøtterøy bygdetun, Fagertun. Det er en informasjonstavle som kort sagt forteller om livsløpet til Georg Prahl Harbitz, som i 1857 også var grunnlegger av Nøterø Sogn Sparebank. Overføringen av Harbitz-tavlen vil bli markert ved en høytidelighet når Nøtterøy Historielag 25. august inviterer til den årlige stormønstringen Åpen dag på Fagertun.

På bygdetunet vil langt flere kunne se dette klenodium, som ikke så mange verken har hørt om eller sett. Det er ikke ofte at noen er gitt anledning til å klatre de bratte trappene opp i kirketårnet, der det også er en samling med gamle gravskjold, som Tor Carlstedt skrev en artikkel om i årsskriftet Njotarøy 2023.

Georg Prahl Harbitz (1802-1889), maleriet i bankmuseet på Fagertun.

Gjennom mer enn to år har Tor Carlstedt vært en pådriver for å få flyttet Harbitz-tavlen til Fagertun, der det i «statsministerlunden» allerede står en Harbitz-bauta og inne i gamlebanken med diverse inventar og minner fra Nøtterø Sparebank også henger et maleri av bankens grunnlegger Georg Prahl Harbitz.

Bjørn Engaas i Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg og historielagsleder Sven Erik Tholander har engasjert seg for å legge til rette for at Harbitz-tavlen nå kommer til Fagertun, hvor det stilles diverse krav til inneklima og plassering. Det poengteres at tavlen fortsatt skal være menighetens eie og tilknyttet Nøtterøy kirke. Plasseringen i bankmuseet på Fagertun er en deponering.

I sine mest aktive år var Georg Prahl Harbitz bosatt her og sterkt knyttet til Nøtterøy, men han tilbragte like fullt det meste av livet andre steder. Han var født på Osterøy i 1802, var prest også i Askvoll, Slidre og Kristiania før han i 1852 ble sogneprest på Nøtterøy og bestyrte dette kallet fram til 1879. Georg Prahl Harbitz var ordfører i Askvoll kommune 1837-1839, stortingsrepresentant 1836-1869 og stortingspresident 1848-1869. De siste årene av sitt liv bodde Georg Prahl Harbitz i Vestre Aker, som nå er en del av Oslo, fram til han døde i 1889 i en alder av 87 år.

Georg Prahl Harbitz var var innehaver av St. Olavs Orden og den svenske Nordstjerneordenen. Ved markering av hans 50 års karriere som prest 31. mai 1876, hedret Nøtterøy og Tjøme ham ved å opprette legater som bar hans navn.

Georg Prahl Harbitz-bautaen utenfor bankmuseet i byggerhuset.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.