Mellom Bolæren er kanskje den mest spennende øya i Færder nasjonalpark! På 1700-tallet vokste det her fram et samfunn av fiskere, sjøfolk og loser. Stamhuset Jarlsberg eide øya fram til 1916, da den ble ekspropriert av Forsvaret. Nøtterøy kommune overtok i 2004. Etter langvarig innsats av Mellem-Bolærens Venner kan vi nå glede oss over restaurerte strandsitterplasser, Grevestuen fra 1845, gamle slåttemarker som er åpnet opp og ellers skue triste krigsminner.
Interessen var som forventet stor, da Nøtterøy Historielag lørdag 14. mai la vårturen 2022 nettopp til Mellom Bolæren. Alle kom med, men Flybåten kunne heller ikke ha med flere, da den tok en entusiastisk gjeng fra Arås båthavn til ilandstigning i Kongshavnsund. Her var det fordeling i tre grupper, som i flokk og følge var med omviserne Lisbeth Nachjem, Åge Olsen og Jan Benny Johannessen rundt om på øya.
Mange hadde nok vært på Mellom Bolæren før, men hvem hadde vært nedom Solkilen, der familien Bonde hadde sitt sommersted med en stor frukthage fra 1897 til Forsvaret overtok i 1916? Fascinerende var det å høre Minna Bondes skildringer fra slutten av 1800-tallet.
Omviserne tok lydhøre og skuelystne medvandrere til russerleiren, som fra høsten 1943 var fangeleir for de som arbeidet på forsvarsverkene, siden fra desember 1944 en dødsleir for arbeidsuføre og svært syke fanger – mange tuberkuløse, som satte livet til under elendige forhold.
De som vandret med fikk komme inn i Grevestuen, en av landets eldste fritidsboliger, oppført som jakthytte av grev Peder Anker Wedel Jarlsberg. Greven var glad i friluftsliv, jakt og fiske, og var strålende fornøyd når han kunne servere fisk eller sjøfugl. Lokale leilendinger bidro til grevens husholdning med melk, smør, egg og andre gårdsprodukter. I dag framstår den fredede Grevestuen i fordums prakt, etter omfattende innsats av Mellem-Bolærens Venner i nært samarbeid med fylkeskommunen og Norsk Institutt for kulturminneforskning.
En tur fra øst til vest over Mellom Bolæren i godvær og naturens vårskrud er en opplevelse i seg selv, og enda mer utbytterik når kunnskapsrike omvisere forteller om gravrøysene, de gamle slåtteengene, krigskirkegården og om småkårsfolkets liv og levnet på små strandsitterplasser som Nordre Jensesund og Rønningen.
Den første fastboende på Mellom Bolæren kan ha vært Mons Bollæren, som nevnes i skattemanntallet 1645. Men hvor han bodde, vet man ikke. Ungjenta Maren Samuelsen, fisker- og losdatter bosatt i Samuelskilen, er en av flere som har etterlatt seg skriftlige minner om hvordan det var å vokse opp på Bolærne. Etter henne har man brev skrevet til en venninne i 1876.
Det var tid for lunsj og godprat ved den restaurerte strandsitterplassen Nordre Jensesund, mange var også bortom Rønningen, før retur med Flybåten til Arås brygge.
Snart byr det seg en ny anledning for de som fristes av en tur til Mellom Bolæren. Søndag 29. mai inviterer Mellem-Bolærens Venner til åpen dag med omvisninger og ulike aktiviteter for små og store. Flybåten har da avgang fra Husvik kl 1000 og 1130, og fra Knarberg kl 1030 og 1200. Retur fortløpende fra kl 1500. Gratis båttransport for Mellem-Bolærens gjester!
Legg inn en kommentar