Rundt 90 fremmøtte på Nøtterøy Historielags medlemsmøte onsdag 17. april, som kom for å høre Einar Chr. Erlingsen fortelle loshistorie 300 år tilbake i tid. Det var en foredragsholder med glimt i øyet, smil i skjegget og eierskap til historien. Einar Chr. Erlingen er fra en familie med sju generasjoner loser.
Han visste å fortelle at losing har eksistert så langt tilbake i tid som det har vært behov for å ta fartøyer til land, helt siden vikingetiden. Allerede Magnus Lagabøtes landslov hadde bestemmelser om losing. Men lenge var det ikke noe system på lostjenestene, kvaliteten kunne være under enhver kritikk, fram til Gabriel Christiansen i 1721 reiste til København og fikk myndighetenes tillatelse til å organisere losvesenet langs store deler av Sør-Norges kyst. Det var losing med kongelig patent, 320 loser, 28 oldermenn, 80 reserveloser og 54 lossteder.
-Kunnskapen om losing gikk fra generasjon til generasjon. Den var på sett og vis familiens kapital, og ikke noe man delte med andre. Losene drev i skarp konkurranse med hverandre. Det var et farlig yrke med mange ulykker, særlig så lenge losene brukte åpne båter, som ofte ganske unge losgutter måtte ta ansvar for å føre hjem når losen var satt om bord. Samtidig var det et yrke med mye solidaritet, man hjalp hverandre om uhellet var ute. Losene var de første til å opprette en frivillig pensjonskasse og en etterlatteordning, framholdt Erlingsen i sitt foredrag.
Han fortalte om Ulabrand som en av flere helteloser, hevdet frimodig at Terje Vigen egentlig var fra Sandøsund, hentet fram minnene om kongelosen Severin Evensen, losenken på Sandø og en ulykke i 1913 der fire liv gikk tapt og det satt igjen like mange enker med 23 og ganske snart 24 faderløse barn. Det var et foredrag også om losen og kunstnerne, om losen som nasjonsbygger og en ny tid med kvinnenes inntog i losyrket.
-Jeg er vel familiens sorte får, den første som ikke ble los. Men jeg prøver i det minste å gjøre det godt igjen med å fortelle litt om losene og losyrket. Det har resultert i noen bøker og fordrag, og nå om ikke lenge også en ambulerende losutstilling. Tenke seg til, i dag er det ikke lenger noen loser bosatt på Hvasser, sa Einar Chr. Erlingsen til en interessert og lydhør forsamling på Borgheim menighetssenter,
Legg inn en kommentar