Av Svein Lundby – Njotarøy 2019
Etter 40 års virke fremstår Nøtterøy historielag i dag, med sine 864 betalende medlemmer, som øyas største frivillige organisasjon. Med sterk og god ledelse og entusiastiske medlemmer har laget i løpet av de 40 årene bidratt med 3,9 millioner kroner til dugnadsarbeidet på Fagertun. Stiftelsen Fagertun med sin fremragende dugnadsgjeng har skapt et lokalhistorisk senter på Fagertun med høy kvalitet.
Initiativet til å stifte et historielag på Nøtterøy kom fra kulturstyret, og Kjartan Dale ledet det forberedende møtet i Wilhelmsenhallens kafeteria 23. november 1978. Så den 22. februar 1979 ble Nøtterøy historielag stiftet i aulaen på Nøtterøy videregående skole. Som første leder i laget ble valgt den historieinteresserte fylkesagronom og gårdbruker John M. Hovland. Et viktig valg var det, og Hovland kom til å bli en viktig drivkraft de første ti årene. Oppslutningen om laget steg for hvert år, og etter 10 år hadde det 400 betalende medlemmer.
Njotarøy
Historielagets aktivitet de første årene var preget av foredrag og utflukter med stor oppslutning. I 1987 ble tanken om et eget årsskrift realisert. En dristet seg til å trykke det i et opplag på 1.000, som forsvant som dugg for solen. Drivende krefter i redaksjonen var først og fremst Knut Mello, Terje Fr. Gulbrandsen og Tore Dyrhaug. Nå, 32 år senere, er opplaget 2.100, og ved siden av å utvide vår kunnskap om Nøtterøysamfunnets historie er også Njotarøy en viktig inntektskilde for historielaget. Redaktør i jubileumsåret er Signar Idland.
Lensmannsgården og Stiftelsen Fagertun
I Terje Fr. Gulbrandsens periode som leder, nærmere bestemt i 1993, ble avtale underskrevet med Nøtterøy kommune der historielaget fikk disposisjonsrett over den gamle lensmannsgården, Fagertun, og Stiftelsen Fagertun ble en realitet. Historielaget startet nå et omfattende restaureringsarbeid, og en entusiastisk dugnadsgjeng startet i 1994. Første året kunne en notere 100 dugnadstimer, i 2017 var det 6.300 timer, noe som forteller om en unik utvikling fra den falleferdige lensmannsgården i 1993 til et lokalhistorisk senter nå i 2019. Leder i Stiftelsen Fagertun i jubileumsåret, Tor Carlstedt, kan vise fram ferdig restaurerte bygninger og en rekke aktiviteter og samlinger som illustrerer øyas historie. I 2016 ble det bygget ei smie som ble innredet med utstyr fra ei gammel smie en hadde fått i gave. Hjelp til arbeidet fikk dugnadsgjengen blant annet fra Øyene knivlag. Et stort prosjekt ble flyttingen og gjenreisingen av Torødhuset. Her fikk dugnads99 gjengen uvurderlig støtte av MellemBolærens Venner. Første etasje er nå innredet til skolemuseum. Loftet i bryggerhuset er innredet og gir plass til Sverre Mysens sportssamling. I dugnadsgjengens oppholdsrom i bryggerhuset finner vi nå «Den gamle banken», et bankmuseum for Nøtterøy. Et besøk på Fagertun vil gi et godt bilde av Nøtterøys historie og håndverkstradisjoner.
Gravfeltet i Søndre Hella
Leder i historielaget på 2000-tallet, Tore Holm, tok i samarbeid med Kulturarv Vestfold, initiativet til å utarbeide en skjøtselsplan for gravfeltet i Søndre Hella. Skjøtselsplan ble utarbeidet, og historielaget ble tildelt Vestfold fylkes kulturpris for initiativet. For å følge opp skjøtselsplanen arrangerer historielaget dugnad i Hella to ganger i året, vår og høst. De siste årene har medlemmer av Nøtterøy Rotary Klubb vært ivrige deltakere i dugnadsarbeidet. Arild Føleide fra Nøtterøy kommune har i alle år deltatt i dugnadene og vært viktig for et vellykket resultat. Mange besøkende i Hella og representanter for Kulturarv Vestfold har kommet med rosende omtale av skjøtselen i Hella.
Åpen Dag
Åpen dag ble første gang arrangert i 2001 på kulturminnedagen og er blitt det største årlige arrangement som historielaget og Stiftelsen Fagertun samarbeider om. Stadig flere organisasjoner og andre slutter opp om arrangementet med stands og salgsboder. Bøndene Fosaas og Bjertnæs kommer hvert år med årets grønnsaker og setter en ekstra spiss på dagen. I 2008 samlet Åpen Dag 500 deltagere, i år var det 2.500.
I løpet av de 40 årene har historielaget hatt 297 møtearrangementer med cirka 20.000 deltakere. Mange lederverv har vært besatt av menn, men laget ville ikke vært der det er i dag om det ikke hadde hatt alle de flittige kvinnene. To av disse ildsjelene, Bente Dyrhaug og Trine Langemyr, ble da også fullt fortjent utnevnt til æresmedlemmer på lagets forrige årsmøte.
Leder i jubileumsåret er Sven Erik Tholander.
Legg inn en kommentar