Registrering av samlingene på Fagertun

posted in: Forside | 0
I hovedhuset er Anne Lillelien Porter og Tor Carlstedt godt i gang med registreringsarbeidet. Stor begeistring, da Anne hentet fram en sengepotte – for sikkerhets skyld med engelsk bruksanvisning! (Foto: Tor Gervin)

Nøtterøy Historielag har satt i gang arbeid med en systematisk registrering av et betydelig antall små og store gjenstander knyttet til ulike samlinger på Fagertun. Det dreier seg om tidstypiske og flere ganske unike objekter, som Historielaget for det meste har fått fra private givere. Enkelte ting er også anskaffet på annen måte for å komplettere samlingene eller få et mer helhetlig interiør, særlig i hovedhuset.

Historielagets samlingsansvarlig, Jon Pande, har godt håp om at jobben skal være gjort i løpet av høst og vinter.

– Vi stresser ikke; det er en ganske omfattende jobb. Heldigvis starter vi ikke helt på bar bakke. Arbeidet som nå er i gang, tar utgangspunkt i og bygger videre på tidligere registreringer, utført av blant andre Øivind Tjøm og Rena Andersen, forteller Jon.

Hver enkelt gjenstand skal identifiseres, fotograferes og beskrives med korte opplysninger om hva det er og hvor den kommer fra. Registreringene digitaliseres i et system, som vil være tilgjengelig for de som har behov for det.

– Foreløpig registreres samlingene i hovedhuset, skolestua, den maritime samlingen i underlåven og skomakerverkstedet i bryggerhuset. Anne Lillelien Porter, Bjørn Åge Linnehol, Bente Dyrhaug og Stein Engh tar hovedansvar i godt samarbeid med flere andre ressurspersoner. Tor Gervin bistår med fotografering og Einar M. Hay-Hansson med systematisering og digitalisering, sier Jon.

Arbeidet omfatter i denne omgang ikke andre samlinger på bygdetunet, som den gamle banken og Sverre Mysens sportssamlinger i bryggerhuset. Disse eies ikke av Historielaget.

Jon Pande framholder flere gode grunner for registreringsarbeidet. Det er et poeng i seg selv at man vet hva man har og at det er registrert i et brukervennlig system, det er viktig ikke å miste oversikten. Dette handler også om respekt for givere som har overlatt små og store klenodier til Historielaget, og ikke minst er dette viktig i forsikringssammenheng.

Registreringsarbeidet på Fagertun startet så smått i våres, og nå drar man i gang for fullt. Så er det nødvendigvis slik at man må konsentrere seg om de største eller mest unike objektene, absolutt alt rekker man ikke over.

I hovedhuset finner vi Anne Lillelien Porter og Tor Carlstedt, som går fra rom til rom. Her er det veldig mye som skal registreres. Som eksempler peker de på et gulvur fra 1793 i en av stuene, en av mange ting gitt av Marit Foden, og en byste av Halvdan Petterøe laget av billdedhuggeren Per Palle Storm, en gave til Historielaget fra barnebarnet Kari.

Interiøret i hovedhuset skriver seg fra perioden ca. 1850-1910, og fortrinnsvis skal det også ha en historie som knytter seg til Nøtterøy.

– Her konsentrerer vi oss om den tiden lensmann Christen C. Egeberg bodde her. Interiøret er nå ganske komplett, men fortsatt kommer det folk som gjerne vil gi noe. Det er jo veldig hyggelig, men noen ganger må vi si nei takk fordi det kan være noe vi allerede har, ikke har plass til eller det faller utenfor kriteriene med tidsperiode og tilknytning. Det betyr imidlertid ikke at vi er helt ved veis ende, vi er enda mottakelige om det kommer noe ganske spesielt, sier Anne.

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.