Styrmannen som ble kunstmaler

Av Bodil Tjølsen (Njotarøy 2006)

I mange Nøtterøy-hjem henger bilder av Johannes Elboe

Johannes Elboe ble født på Bjerkøy i 1904. Familien kom fra Onsøy i Østfold og slo seg ned på Bjerkøy i 1893, hvor de drev gårdsbruk ved siden av å fiske. Johannes vokste opp som yngst av seks brødre og en kusine, som hadde mistet foreldrene i spanskesyken. De første skoleårene gikk Johannes på Marthaskolen, som holdt til på Kjøle.

Johannes Elboe
(Foto utlånt av forfatteren)

De eldre brødrene dro på hvalfangst en etter en, og det var en selvfølge at Johannes skulle likedan; han skulle ikke være dårligere. Og så snart han var konfirmert, dro han ut på feltet. Som sine brødre fikk også Johannes prøve seg bak kanonen, men ikke med like stort hell som dem. Så ble det styrmannsskole. Og etter avsluttet eksamen seilte Johannes som styrmann på hvalbåt, han var en god navigatør. Han var hjemme under krigen, men hadde noen sesonger etter 1945.
Under krigen var det vanskelig med arbeid, så da malte Elboe bilder på hobbybasis. Dessuten hadde han jobb hos Lødner, som hadde verksted i Ekeneskrysset. Arbeidet hos Lødner gikk ut på å dekorere kister, butter og lignende. Det var ikke alltid helsa var på Elboes side. Så etter noen sesonger på hvalfangst etter krigen, ga han opp sjølivet og begynte å male på heltid. Det var jo med malerpenslene han hadde evner og interesse.

Livet på Bjerkøy

Johannes viste tidlig interesse for tegning. Han var ikke store karen da han begynte å tegne hedningetegninger hjemme ved kjøkkenbordet på Bjerkøy. Bakgrunnen for disse tegningene var at foreldrene til Johannes var sterkt engasjert i hedningemisjon, og det var stor stas da gratisbladet deres kom til gards.
Johannes hadde mange fine minner fra Bjerkøy. Noen av de største opplevelsene han fortalte om var Kongelig Norsk Seilforenings årlige pinsetreff i sydbukta på Bjerkøy, hvor flotte seilbåter kom hvert år og ankret opp. Og for hver båt som kom ble det avfyrt salutt. Særlig var pinsetreffet i 1915 spesielt, da de markerte ti-årsjubileet for unionsoppløsningen. Da var det storflagging hele pinsen igjennom, dvs alle signalflagg opp i tillegg til splittflagget til KNS. Alle ungene på Bjerkøy satt enten på fjellet eller rodde rundt de flotte båtene, mange med ansatte gaster om bord, det var å se en annen verden enn det de var vant til. Elboe har malt flere bilder fra Pinsebukta, som de kalte den, og han kunne både navn og eier på de fleste av seilbåtene. Kanskje dette var bakgrunnen for at han selv senere kjøpte sin egen 6-meter.
Johannes fortalte også om en tørkesommer da han var 6 — 7 år gammel. Det fantes så godt som ikke vann på Bjerkøy, verken til folk eller fe. Ingen unger brukte sko på sommerstid, de gikk barbent. Og en dag oppdaget Johannes at han plutselig ble fuktig på de bare føttene like ved framhuset. Han styrtet hjem og fikk en av de eldre brødrene ned med en spade. Gleden var stor da vannet raskt piplet fram.

I 1918 solgte familien gården på Bjerkøy til bankdirektør Aug. Christiansen for kr 18 000. Gården besto av et stort framhus, to våningsbygg og halve Bjerkøy. Familien hadde betalt kr 4 800 for eiendommen, da de kjøpte den i 1893.
Etter at eiendommen på Bjerkøy ble solgt, flyttet familien til Vestre Oterbekk.

”Palett”, livbåten som Elboe rigget opp til ei lita skute. (Foto utlånt av forfatteren)

Giftermål og malerkarriere

I 1927 giftet Johannes seg med Ruth, født Thoresen, som var fra Oterbekk. De fikk fire barn. I 1950 kjøpte de barndomshjemmet til Ruth, ”Rydningen” på Østre Oterbekk. De ble tredje generasjon på den lille gården. Det var fra da av kunstmalingen ble en heltidsgeskjeft for Elboe. Utallige malerier har det blitt fra Elboes pensel gjennom årenes løp. Han hadde et vidt spekter når det gjaldt motiver. Han hentet dem fra Antarktis, blomster, fjord og fjell, fra Spania og ikke minst fra vår flotte skjærgård. Som han var så glad i. Han fikk tak i en gammel livbåt, som han rigget opp til å bli ei lita ”skute”. Båten fikk navnet ”Palett”, og med den koste han seg i skjærgården på Nøtterøy og Tjøme om sommeren på 1960- og 70-tallet. Skisseblokken var alltid med, og da høsten kom, hadde han mange spennende motiver å ta fatt på.

Elboe i sin malerstue i annen etasje på ”Rydningen”, Østre Oterbekk. (Foto utlånt av
forfatteren)

Malingen blir levebrød

På 1950—60 tallet var det ikke lett å leve av malingen. Men Elboe var så heldig at han på den tiden kom i kontakt med Mørks Kunsthandel i Oslo. Mørk ble meget betatt av bildene, og etter hvert kjøpte han Elboes bilder usett. Mørk hadde også en meget stor internasjonal kundekrets. Så da sjahen av Persia var på norgesbesøk, var han hos Mørk Kunsthandel for å kjøpe malerier fra Norge. Og et av dem han plukket og tok med seg hjem, var et Elboe-maleri.

Men etter hvert så vokste interessen for maleriene. Og det er ikke få malerier som henger rundt om i distriktet og langt utover det. Dette ga jo også penger, som gjorde han til kanskje en av pionerene til å overvintre i syden. Til å begynne med var det Gran Canaria, som han oppsøkte første gang 1962. Senere ble det Benidorm i Spania. Malersakene var alltid med nesten til det siste.

Elboe fikk Nøtterøy kommunes kulturpris i 1977, den var han meget stolt av. Men ellers var Elboe en meget beskjeden mann i all sin adferd. Han hadde ikke store tanker om seg selv eller maleriene sine. Han ble aldri liksom helt fornøyd, og han ble aldri ferdig med et maleri før det var ute av huset. Kona Ruth var den han brukte som kritiker.

Johannes Elboe sovnet inn i hjemmet sitt ”Rydningen” på Østre Oterbekk i mai 1989. Kona Ruth døde på Gipø i 2000. Rydningen står der den dag i dag omtrent slik det var da Elboe bodde der. Eiendommen eies idag av Elboes eldste datter og benyttes som sommerbolig.

Hvalbåten ”Busen 5” i Antarktis. (Foto: Svein Hermansen)
Pinsebukta i Bjerkøsundet, Arås inn til høyre. (Foto: Svein Hermansen)
6-metere i ”Pinsebukta”. (Foto: Svein Hermansen)
«Palett” i bukta vest for Nordre Arø, Årøsund i bakgrunnen. (Foto: Svein Hermansen)
Fra en av Elboes overvintringer i syden. (Foto: Svein Hermansen)
Follow Bodil Tjølsen:

f. 1935 på Oterbekk. og er gift med Knut V. Tjølsen. Hun har fire barn, så hun har stort sett vært hjemmeværende. Hun har maling som hobby, og det er rosemaling og blomsterbilder som har engasjert.

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.