Av Tom Brodin – Njotarøy 2019
Dette er et helt unikt hus med nasjonal verneverdi og må bevares. Det sier vel-leder Hans Marius Råstad på Torød. – Og det må bevares her som det står.
Huset han snakker om, er Svendsrødhuset, som han mener er fra 1759. Det er sterkt beslektet med det såkalte Nøtterøyhuset på Vestfold Fylkesmuseum i Tønsberg, som ble flyttet fra Østre Smidsrød i 1940. Dette kan du lese om i 2005- utgaven av Njotarøy.
– Men det helt spesielle med huset her på Svendsrød, er at det trolig er det eneste i sitt slag som står der det er bygd og er helt autentisk. Andre svalgangshus av Vestfold-type, som disse husene med skjevt røstet tak kalles, er stort sett brent eller revet – eller ombygd til det ugjenkjennelige.
Han minner om at kommunen nettopp har startet arbeidet med en kulturminneplan og at det vil være veldig uheldig om de som styrer og steller greier å rote bort det han hevder er Nøtterøys eldste hus, mens prosessen med planen pågår.
Stor verneinteresse
Men det haster. Rett nok er det solid tømmer i huset, men hus har ikke godt av ikke å være i bruk.
– Det begynner å se shabby ut nå, mener Hans Marius, – men kan absolutt restaureres. Det er stor interesse for det blant befolkningen på Torød, og Mellem-Bolærens Venner har sagt seg villige til å bistå. Drømmen min er at vi om få år kan åpne huset for allmennheten. Her skal skoleunger få komme og lære om hvordan de levde på den lille gården klemt inne mellom de to langt større gårdene Stranda og Agerup.
Han understreker at det handler om kystkultur, der mannen var på sjøen og kona stelte den lille gården, og han har allerede ideen klar til en historie han vil fortelle elevene. – Den er oppkonstruert, men likevel sann, og handler om «Ole», «Maria» og døtrene deres, forklarer han, og ser blant annet for seg Ole der han går ombord i ei skute som ligger til kai ved Jakteberget, og Maria og jentungene som står i Gråtabakken og skuer utover helt til skuta bare er en prikk i det fjerne.
Verdifullt kulturlandskap
Det er sikkert en historie som vil fenge voksne også, tror han, og ser for seg lørdager og søndager med kaffe og vafler for Torød-folk og andre som vil ta seg en tur i det vakre kulturlandskapet.
– Jeg er opptatt av å bevare og vise fram helheten som vi har her, innenfor en ganske liten omkrets, med Svendsrødhuset, to typer mosegrodde steingarder i særdeles god stand, Agerup gård, Sand gård, tollstasjonen, Gråtabakken, Jakteberget og det unike kulturlandskapet med beitende krøtter.
Det er helt klart mange interesserte, for i mai i år ledet han rundt hundre og tjue mennesker på en vandring der. – Men vi skulle så gjerne også ha vist fram Svendsrødhuset.
Sterke føringer, men forfall
I reguleringsplanen for Torød Øst, som ble vedtatt i desember 2004, ble gårdstunet regulert til «Spesialområde med formål bevaring».
Kort tid seinere, i september 2005 skrev Kulturarv Vestfold blant annet; «Bygningen representerer altså en bygningstype som tidligere har vært vanlig, men som det nå er svært få igjen av. Med bakgrunn i antydet alder og type bygning, er gbnr. 60/7 i fredningsklassen. Dette betyr at den har svært høy verneverdi og av nasjonal størrelse.» Samtidig frarådet Kulturarv på det sterkeste å rive eller flytte huset, og at det måtte ivaretas på en antikvarisk forsvarlig måte, så forfallet stoppes, og at det ble satt i stand etter antikvariske prinsipper.
Videre ble det vist til at reguleringsplanen tillot et mindre bolighus på tunet.
Kulturarv understreket at dette måtte være smått og lavt og tilpasset resten av bygningene på tunet.
– Siden reguleringsplanen ble vedtatt, har det gått femten år med vanskjøtsel av huset, fortviler Hans Marius Råstad. – I tillegg er eiendommen delt opp, og tunet har nå fått nytt bruksnummer, mens resten er bebygd med mange boenheter.
Han ønsker at kommunen nå må foreta et makeskifte eller kjøpe ut tunet, med våningshus og uthus, fra Valemon Eiendom som eier eiendommen. Selskapet ønsker å utvikle også denne til boliger.
Tar politikerne ansvar?
I fjor kom forresten det som Råstad oppfatter som nye signaler fra Kultararv Vestfold. Da åpnet de for at våningshuset kan bli «utvidet for å heve bygningens bruksverdi». Årsaken er at huset er for smått sånn som det står idag. Men tilbygget må være tydelig underordnet og tilpasset i volum, form, material- og farvebruk. Det åpnes også for ombygging til bolig.
Å bygge på det verneverdige huset mener han ikke må komme på tale. – Jeg har forventninger om at det nye kommunestyret tar ansvar, sier han, og understreker at det er på høy tid at Torøds verneønsker blir tatt på alvor. – De brente ned Stranda gård, og på Oserød så vi et styrt forfall som til slutt førte til at det var lett å gjøre et rivningsvedtak. Rett nok ble Torødveien 47 reddet, men jeg må innrømme at jeg bare er delvis fornøyd med at det endte på Fagertun. Svendsrødhuset skal bevares her, slår han fast. Og understreker at det må tas grep umiddelbart. – Ellers går det som det har gått med altfor mange gamle hus på Nøtterøy.
Venter på byggesaksavdelingen
Eieren, Øyvind Johnsen i Valemon Eiendom AS, understreker at han har sørget for å legge om taket for å hindre forfall. – Men, sier han, – hus har ikke godt av ikke å være bebodd. Spir Arkitekter har arbeidet med saken, og nå venter han på at kommunen, som han forstår har mye å gjøre for tida, skal ta tak i den. – For jeg er veldig innstilt på å ordne opp, etter en altfor tidkrevende prosess.
Johnsen sier at det ikke er aktuelt å gi bort huset til allmennheten, og at det er helt nødvendig å få bygge et tilbygg med kjøkken og bad, godt tilpasset det gamle huset for at det skal være økonomisk forsvarlig. Og tjenlig for dem som skal bo der.
– Et sånt lite tilbygg er helt i tråd med rådene fra Kulturarv Vestfold, slår han fast og understreker at de ansatte i etaten er dyktige fagpersoner som har brukt mye tid på å finne en faglig god løsning på saken. Hos dem får han også medhold i å bygge om låven til beboelse og å sette opp et relativt beskjedent hus tilpasset resten av bebyggelsen, på tunet.
– Egentlig har vi jo allerede fått godkjent et mye større og mer dominerende hus på eiendommen, men rådet fra Kulturarv er fornuftig, så det vil vi følge.
Legg inn en kommentar