Ole Johan Eide (Njotarøy 1999)
Første offer under 1. verdenskrigs blokade
En stigende spenning kjennetegnet den europeiske stormaktspolitikk i slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-årene. Uklare grenser, kolonipolitiske motsetninger og konkurranse om råstoffkilder og eksportmarkeder førte til opprustning og forsøk på ulike allianser i Europa. På sommeren i 1914 var krigen et faktum, utløst ved at en student, Gavril Princip, 28. juni, myrdet den østerriksk/ungarske tronfølger, erkehertug Frans Ferdinand i Sarajevo, Bosnias gamle hovedstad. Østerrike/ Ungarn erklærte Serbia krig 28. juli. I mellomtiden var stormakts-interessene engasjert og stormaktene mobiliserte. 1. august erklærte Tyskland krig mot Russland. Den 3. august mottok Frankrike Tysklands krigserklæring. Og 5. august erklærte England krig mot Tyskland.
Tyskerne var sterke til lands, men den tyske marine var i de første krigsår svak. Til sjøs måtte tyskerne innskrenke sin virksomhet til Nordsjøen, med kun enkelte dristige kryssertokter til fjernere farvann.
I 1914 hadde tyskerne 28 ubåter. Disse utgjorde en betydelig fare, ikke bare for de britiske krigsfartøyer, men også for deres handelsskip i Nordsjøen. Som et ledd i krigføringen forsøkte britene i november å sperre Nordsjøen for skipstrafikk, for derved å stenge sjøveisforbindelsen til Tyskland og deres allierte. Blokadekrigen var et faktum.
Som et mottrekk erklærte tyskerne farvannene rundt de britiske øyer for krigssone. Alle fiendtlige skip ville her bli angrepet og senket. Men også nøytrale skip kunne bli angrepet, da tyskerne mistenkte britene for å bruke nøytrale lands flagg. Dessuten var det også mulighet for at «sjøkrigens tilfeldigheter» kunne gjøre at man ved en feiltagelse» tok feil.»
I Tønsbergs Blad, februar 1915, kunne følgende leses:
«Skjønt der av den tyske admiralstab under 4de ds. utsendte bekjentgjørelse kun uttales, at ethvert fiendtlig handelsskib, der treffes paa «krigsomraadet»- farvandene omkring Storbritannien og Irland og Den engelske kanal — vil bli Ødelagt, og at der for nøytrale skibes vedkommende kun uttales en advarsel mot den fare, de løper ved at færdes her, synes det at være en almidelig opfatning verden over at tyskerne herved indirekte truer ogsaa nøitrale skibe med ødeleggelse.»
Norge var nøytralt, men vår handelsflåte seilte.
Natten til 15. februar 1915 befant S/S Belridge, Norges største tankdamper, seg i den engelske kanal. Skipet tilhørte «A/s Tankfart 3 «, som ble bestyrt av rederiet Wilh. Wilhelmsen. Om bord sto den 41 år gamle kaptein Ole Oskar Olsen, også kaldt «Triple Ole».
På reise fra New Orleans til nøytral havn Amsterdam ble dette skip, som det første fra nøytralt land, torpedert av en tysk ubåt i Den engelske kanal.
Den 20. februar, hele fem dager etter!, kunne følgende telegram leses i Tønsbergs blad:
Belridge
Spesialtelegram til «Tønsb. Blad.»
Kristiania i morges. Tankbaat «Belridge» av Tønsberg gik paa en mine i Den engelske kanal. Skibet var omtrent i linje med Folkstone, da det blev rammet. Forut skjedde en voldsom eksplosjon, og skibet fyldes med vand, saa det blev nødvendig at sætte det paa land. Hvor det i øyeblikket staar er ikke helt klart. 18 mand og lods forlot skibet, før det landsattes. Kaptein Ole O. Olsen, og nogen matroser blev tilbake og var endnu igaaraftes om bord. Til de 18 mand og lodsen har man senere intet hørt. «Belridge» var paa reise fra Amerika til Amsterdam med petroleum. Skibet er paa 7200 br. Reg tons.
Tønsbergs Blad kunne 25. februar gjengi et intervju med skipets kaptein Ole Oskar Olsen.
Da «Belridge» blev torpedert. Skibets kaptein intervjuet
Fra «Tønsbergs blad»s London korrespondent London, 23de februar.
Kaptein Olsen, føreren av den norske damper «Belridge» var i gaar i London: Jeg talte med ham og fik anledning til at høre hans interessante beretning om tildragelsen.
Kaptein Olsen er en stor, kraftig kar, en egte type på en uforfærdet sjømand og med en røst som av syv vandes lyd.
«Jeg er en smule hæs av kommandering de siste dage», bemærker han smilende, da jeg kvak til ved hans dype bas„ «men forresten er jeg all right, og skuten ligger nu sikkert i London Haven».
Så fortalte han begivenheten.
«Belridge» befant seg ved midnatstider mellom Folkstone, og Warren fyrskib. Det var temmelig mørkt, og sjøen gikk høit.
Vi saa Dover og straalerne av lyskasterne der, og vi styrte ind for at komme dem nærmere. Jeg var selv paa broen, den ene vagt var til køis. Etter traadløs ordre fra rederiet hadde vi malet paa begge sider med store bokstaver: «Belridge», NORGE. Et stort norsk flagg vaiet agterut, og blev om natten belyst av en elektrisk sol. Saa det kunne sees paa avstand i mørket. Der burde efter dette ikke været tvil om vor nasjonalitet. Pludselig hører vi et voldsomt brak av en eksplosjon forut og bagbord. Hele skibet rystet og løftedes højt med forenden, en veldig vandsøile reiser seg hvitt i mørket og falder over skibet, som derpaa synker ned igjen med forrenden begravet i sjøen.
Vagten tilkøis forut styrtet ut av sine køier. En av matrosene fik en hjernerystelse og var fra seg selv, saa han siden med magt maatte bringes ned i livbaaten. Manden ligger nu til køis, men er bedre. Ruffen fyldtes med en kvælende gas.
Skjønt skibet laa dypt med forenden og syntes hurtig at skulde gaa tilbunds, blev der ingen panik. Alle opførte seg som gode sjømænd, ingen tapte hodet. Jeg beordret vore to livbaader sat ut, og det var efter min anvisning, at størstedelen gikk i dem. Den ene baat var under kommando av den engelske lods, den anden under styrmanden. Selv blev jeg om bord sammen med en del av mandskapet for at se det an en stund — i alt var vi 9 mand tilbake. Baatene hadde ordre til at holde seg i nærheten av skibet saa længe det fløt.
Jeg brukte dampfløiten for at tilkalde hjælp og fra fyrskibet blev der oppsendt raketter. Men ingen kom os til undsætning da. Imidlertid begyndte den svære sjø at gaa saa høit over fordækket, at det syntes umulig at skibet kunne holde seg oppe. Vi, som var tilbake, fandt det derfor raadeligst for alle tilfælder skyld at gaa i den tredje baat, som hang agterut. Den kom heldig paa vandet, trods den store sjø og mørket. Da vi var kommet ned i baaten, holdt vi os nær ind til skibet, som vi ikke vilde forlate, saalenge det var oven vande.
I tre kvarter holdt vi saaledes vagt ved skraaget, som nu var begyndt at drive mot land. Da det ikke var sunket paa denne tid, og ikke syntes at komme dypere i vandet, tænkte jeg det var best at gaa ombord igjen og søke at faa det i havn. Vi laa ind til siden, jeg fik fat i en av baat-taljene, som jeg entret op i, idet jeg haapet at bli svinget ind paa dækket under skibets slingring. Jeg opnaadde imidlertid bare at bli slængt ind mot siden, saa jeg forslo mig. En av maskinistene var heldigere. Han entret op efter et tau, som hang nedefter siden, kom sig paa dækket og hjalp mig ind. Derefter fik vi de andre i vor baat om bord. De to andre baater var imidlertid forsvundet i mørket.
Det første, vi gjorde, var at slukke alle lys om bord saa undervandsbaaten — om det var en saadan — ikke skulde se skibet mer og sende os en ny torpedo. Derefter inspiserte vi maskinrommet. Der var intet vand trængt ind, under kjelen var endnu ild, men vandstanden i kjelen var meget lav, da vi hadde brukt dampfløiten saa meget. Vi pumpet vand i kjelen, satte nyt liv i fyringen og snart hadde vi damp nok til at fortsætte. Skibet som laa dypt med forenden, var vanskelig at styre, det giret snart til den ene og snart til den andre side, men vi kom klar av land og ind paa reden utenfor Downs, hvor vi ankret i graalysningen om morgenen. Kort efter kom ogsaa vore to livbaater ind der, og hele besætningen blev igjen samlet om bord.
Efterat vi var kommet igang ved egen hjelp, kom der dampere ut fra kysten for at tilby assistanse, men jeg tok den risiko at avslaa den, og fortsette for egen maskine. Der kom ingen, da vi befandt os i nød og signaliserte efter hjælp, og heldig var det at ingen kom, mens vi laa i baatene og ventet. Vi sparte en masse bjærgeløn ved at greie skibet i havn selv.
Kaptein Olsen fortalte videre at dagen efter fandt man rester paa skibet av torpedoen, som hadde sprængt der. Det var tynde staalplatestykker, blankpolerte paa den ene side med haard rødmaling paa den ene side. Blant sakkyndige kan der ingen tvil være om at stykker av denne beskaffenhet skriver seg fra en torpedo og ikke fra en mine. Det britiske admiralitet, som har undersøkt stykkerne og har tat dem i forvaring, har da ogsaa positivt erklært, at de hithører fra en torpedo. Kaptein Olsen mente, at der ogsaa var andre kjendetegn, som tydet paa, at sprængningen skyldes en torpedo. Igaar fandt man yderligere rester, blandt andet et litet numerskilt med smaa naglehul. Det bærer mærket 12D.
Hele bunden av skibet er oprevet under vands, helt op til vandlinjen, og der er svære aapninger paa begge sider, mellomdækket forut er sprængt op, pigtanken og forrommet fuldt av vand. At skibet flyter skyldes den omstændighet, at ingen av de store oljetanker blev oprevet. Var en av tankerne blit truffet, vilde oljen sandsynligvis tat fyr, hele skibet sprængt til atomer og ikke en sjæl om bord blit reddet.
M.M.Mjelde
«Triple Ole»
Kaptein Olsen ble 25. mai 1915 tildelt St. Olavs Orden av 1. klasse for sin redningsdåd.
Ole Oskar var født på Kjøle i 1874 som nummer to i en søskenflokk på ni. Allerede femten år gammel dro han til sjøs.
Sytten år gammel sto han om bord i selfangeren «Morgenen» tilhørende Svend Foyn. Han fortalte følgende fra denne turen:
Der kom en isbjørn på skuddhold av skuten, som lå fast i isen. Den fikk et skudd i ryggen, men krabbet sig ut i klaren. Skipperen ropte fra tønnen at en av oss skulde løpe efter den. Jeg var ung og dum; tok min hakke og løp efter bjørnen. Den rakk klaren før mig og snudde sig mot mig med begge forlabbene oppe på isen. Jeg hugg hakken i hodet på bjørnen og holdt den til en av skytterne fikk skutt den.
Atten år gammel tok han sin styrmannseksamen og etter fullført skipsførereksamen i 1905 fikk han sin egen båt å føre. Det var en damper på 4000 tonn tilhørende rederiet Wilh. Wilhelmsen av Tønsberg. Siden ble det flere Wilhelmsen skip; «Tordenskjold», «Belridge» og «Montana».
«Triple Ole» oppga sjøen i 1922 og gikk da i land grunnet sykdom, bare 48 år gammel. Tidligere hadde han sammen med sin kone Agnes Nilsen fra Myra på Foynland bygget huset Eide på Elgestad. Agnes og Ole fikk to barn: datteren Signe Theodora (gift med hvalfangstsekretær senere direktør Rolf Andersen) og sønnen Finn som tok etternavnet Eide, etter huset på Elgestad.
Ole Oskar Olsen døde i 1955. Han var da 83 år gammel.
Kilder:
Tønsberg blad i arkiv ved Tønsberg bibliotek
Sigurd Unneberg: Nøtterøy. Gårds- og slektshistorie
Norges Skipsførere 1933 – 1935
Legg inn en kommentar